Musikkomtaler

Plateanmeldelse: Taake – Stridens Hus

taakestridenshusTaake har markert seg som en av de store innen norsk svartmetall, og albumet Stridens Hus styrker posisjonen. Hoest styrer atter en gang skuta alene, men har denne gangen hyret inn livebandet og produsent Bjørnar E. Nilsen som mannskap på deler av turen.

Vi har tidligere sett at Hoest våger å ta sjanser, og han viser på nytt evnen til nyskapning, uten å svikte sin tradisjonelle sound. Denne gangen sper han blant annet på med elementer fra rock og punk, og skiller seg dermed kreativt fra sine sjangerfrender.

Undertegnede må innrømme en viss skuffelse da spor 1, Gamle Norig, veltet ut av høytalerne. Låten ble ved første gjennomhøring oppfattet som både ensporet og repetitiv, hovedsakelig fordi den mangler det særegent melodiøse Taake-preget. Men for all del, jeg hørte umiddelbart hvem som sto bak spakene, og låten falt bedre i smak etter hvert. Gamle Norig er nemlig det sporet som bruker lengst tid på å ”feste seg” i øret, da nyansene her er bedre gjemt enn i låtene for øvrig. Likevel… Når den setter seg, så sitter den.

Dette blir imidlertid en subjektiv greie, alt etter hvilke elementer av Taake en foretrekker, og som anmelder skal en tilstrebe seg objektivitet. Det kan dermed godt hende at Gamle Norig er den første låten DU faller for. Her er det nemlig ikke snakk om svake låter, men en plate med noe for enhver smak.

To klare favoritter er låtene Orm og En sang til Sand om Ildebrann. Orm stikker seg ut fordi den utfordrer de fastlåste forventningene til norsk svartmetall, og flørter med både ett og to riff fra rockesjangeren. Dette kan tyde på at Hoest hører på, og henter impulser fra, musikk av det lettere slaget.

En sang til Sand om Ildebrann er også lett å like, og deler mange av de samme karaktertrekkene med ovennevnte. Spennende temposkifter og original riffing sanker definitivt stjerner i margen.

Taakes sjette album er kort oppsummert et solid stykke arbeid, men noe annet var det vel ikke å forvente?

Terningkast: 5

TEKST: VM

Comments are closed.

Facebook IconTwitter Icon