Konserter

Fikk barske vikinggutter til å gråte

tori painting

Tori Amos behøver egentlig ingen introduksjon. Hun presenterer seg selv klart og tydelig gjennom sanger som er både nærgående og billedlige, og det har hun gjort i snart 30 år. Hun har alltid tilgjengeliggjort det utilgjengelige gjennom musikken sin. Hun tier aldri om tabuer, men har alltid snakket åpent om temaer som seksualitet og religion, overgrep og abort.

Som en av verdens mest respekterte, innflytelsesrike og suksessfulle samtidskomponister har Tori Amos opparbeidet seg en beundringsverdig lojal fanskare gjennom årene. Hun har solgt over 12 millioner album på verdensbasis, har svorne fans i alle aldre, og hvert år oppdager flere og flere musikken hennes.

Under Bergenfest hadde Tori Amos blitt tildelt 75 minutters spilletid ett eller annet sted mellom Aurora og Kygo. Det var egentlig lagt opp til å være Kygo sin kveld. Bergenspatriotismens noe overvurderte pamfilius, tør jeg påstå, kjent for sonisk resirkulering av andre artister sitt åndsverk.

– Jeg har alltid hatt lyst til å være en æresviking

Etter å ha åpnet showet med en nydelig fremført «Silent All These Years», en ikke helt ubetydelig 90-tallshit fra solodebuten «Little Earthquakes», introduserer Tori Amos den beste liveversjonen av «Bouncing off Clouds» jeg har hørt noen sinne i et lydbilde som for meg virket betydelig influert av konseptalbumet «Scarlet’s Walk» fra 2002. Tori hoppet billedlig av skyene med enkelte av sine improviserte momenter.

Bergenfest


 Dedikerte «Roosterspur Bridge» til norske gutter

– Jeg har alltid hatt lyst til å være en æresviking. Denne låta er til alle vikingguttene. Jeg skrev den til kjæresten min, innrømmet Tori Amos beskjedent mens hun grep etter notatene sine. – Jeg er så gammel at jeg har helt glemt sangtekstene mine, sa hun, til publikums latter og begeistring. Det er noe med Toris varme sannhetskjærlighet som gjør henne så tilgjengelig for oss, og som gjør at vi slipper henne rett inn i hjertet vårt. – Hør her … det skjer faktisk! Men overgangsalder kan også være hot!

Etter klassikeren «Girl» måtte Tori bevæpne seg med litt mer lipgloss før hun hamret løs på siden av flygelet og spilte en tundrende versjon av B-siden «Take To the Sky», tidvis brolagt av «Datura» fra 1999-albumet «To Venus and Back». En fullstendig avkledd fremførelse av «I Can’t See New York» fikk barske vikinggutter i Bergen til å gråte.

[Saken fortsetter under bildet].

 

tori bgf

 

Spilte en av sine favorittlåter for fansen

– Dette er en av mine favorittlåter fra ett av mine favorittband, proklamerte rødtoppen og gjorde en trip-hopdiffusert coverversjon av Depeche Modes «In Your Room» før hun, tradisjon tro, begikk barmhjertighetsdrap på en tidligere kollega i «The Waitress» fra albumet «Under the Pink» som ble sluppet i 1994. Refrenget ble tidvis forsterket av et blodtørstig vikingkor som remjet: – I believe in peace, bitch!

«Mother Revolution» fra 2004-albumet «The Beekeeper» har ikke vært spilt live i Norge siden den avrundet konserten hennes på Norwegian Wood for ganske nøyaktig ti år siden. Publikum ble unektelig løftet til et overjordisk plan med en emosjonell «Hey Jupiter» før vi atter fant fotfeste under den vakre og jordbundne «Wedding Day» fra Amos siste studioalbum «Unrepentant Geraldines» som kom ut i fjor.

Vektige, suggererende rytmer trakk oss gjennom en mash-up av «Cruel», «Sweet Sangria» og «Unrepentant Geraldines» toppet med en nedstrippet «Tear In Your Hand» og til sist superhiten «Cornflake Girl». En upåklagelig avslutning.

Festivalformatet byr på helt særegne begrensninger. Spilletiden er rigorøst avgrenset, noe som kanskje får konsertopplevelsen til å føles litt stekket og mindre impulsiv enn under en verdensturné. Likevel, på tross av at Tori ikke hadde tid til sporadiske samtaler og sangønsker, opplevde ikke jeg at det manglet på forbindelse mellom henne og publikum. Som alltid etter en Tori Amos-konsert sitter jeg igjen med en følelse av at hun sang alle låtene bare til meg.

ANMELDER: Kim Rio

 tori amos bergenfest

Comments are closed.

Facebook IconTwitter Icon