Aktuelt, The Darkside

BLAME IT ON ROCK N’ ROLL – Et knippe av rockens syndebukker

Nick Caves 15 år gamle sønn, Arthur, døde nylig av et fall fra en klippe. Verdenspressen har vært medfølende, men avisen The Times knyttet ulykken til Caves image. Enda en rocker har dermed fått skylden for død og elendighet.

”Let your children feel fear, Cave urged before son’s death” var tittelen som ertet på seg en hel verden. Under kunne man lese et utdrag fra et intervju med Kill your Darlings Magazine, der Cave uttalte at man ikke burde skjerme barn fra å føle frykt.

Midt på siden sto setningen ”Nick Cave had watched violent films with his children” uthevet med fet skrift.

Det drøyeste var imidlertid avsnittet ”Cave, who is known as The Prince of Darkness because of his obsession with death and violence, has paid tribute to his “beautiful and loving” son”. Dette tolkes av mange som om avisen knytter farens kunstneriske særpreg til sønnens død.

The Times har fjernet saken fra nettsiden sin etter en klagestorm fra opprørte lesere, men det som er lest, kan dessverre ikke bli ulest.

(Saken fortsetter under bildene).

cave times fear

cave times tweet

IKKE ALENE

Nick Cave er ikke den enste som lastes for andres bortgang. Ozzy Osbourne – den egentlige Price of Darkness – ble på 80-tallet saksøkt for å ha forårsaket en deprimert tenårings selvmord med låtene ”Suicide Solution” og ”Paranoid”. Avdødes foreldre skyldte på tekstlinjene ”Why try? Get the gun and shoot!” i førstnevnte, og ”I tell you to end your life, I wish I could, but it’s too late” i sistnevnte, men nådde ikke frem i retten. Nå skal det også sies at Ozzy synger “Enjoy life” og ikke “End your life” i ”Paranoid”, noe som vanskelig kan oppfattes som en oppfordring til selvmord.

 

Finner man ikke inspirasjon i tekstene, kan man alltids lete etter skjulte budskap. I 1990 ble Judas Priest saksøkt av foreldrene til James Vance og Raymond Belknap, to unge menn som hadde tatt selvmord sammen i fylla. Foreldrene hevdet at de to hadde hørt på Judas Priest, og blitt trigget av det skjulte budskapet ”Do it” i sangen ”Better By You, Better By Me”. Retten konkluderte med at do it-lyden hadde oppstått som ”a result of an accidental mixup of background lyrics”.

Komikeren, Bill Hicks, har ironisert over den manglende logikken i saken. Hvorfor skulle et rockeband ønske død over sine kjøpesterke fans?

Dokumentaren ”Dream Decievers: The Story Behind James Vance vs. Judas Priest” gir deg hele historien.

 

 

Noen år senere gikk et nytt foreldrepar til søksmål. Denne gangen lå trasherne i Slayer på hoggestabben. Gjerningsmennene som voldtok og drepte 15-årige  Elyse Pahler hadde angivelig blitt inspirert av låtene ”Postmortem” og ”Dead Skin Mask”.

Foreldrene vant ikke frem i retten, men opplevde i stedet at horrorkomedien, «Jennifer’s body», ble løselig basert på datterens endelikt.

 

 

Vi går tilbake 80-tallet: Den amerikanske seriemorderen, Richard ”Night Stalker” Ramirez, ble dømt for 13 mord og flere mordforsøk, innbrudd og seksualforbrytelser. En AC/DC-hatt ble funnet på ett av åstedene, og Ramirez uttalte i retten at han var en stor fan av bandet, og at låten ”Night Prowler” inspirerte han til å snike seg inn i folks hus, og drepe dem.

Media fråtset i saken, og brukte den som et påskudd til å demonisere rockesjangeren. At ”Night Prowler” handlet om en gutt som snek seg inn på kjærestens soverom, var det ingen som tok notis av.

 

 

Dette var ikke første gangen en skummel skrulling gav et rockeband ”æren” for sine handlinger. Charles Manson var besatt av Beatles-låten ”Helter Skelter”, og mente den var en del av The Beatles kodede profeti om en apokalyptisk rasekrig. Han omgav seg med en stor gruppe av undersåtter, kalt ”The Manson Family”, som han manipulerte til å gjøre all verdens faenskap.

John, Paul, George og Ringo fikk en ufortjent ripe i lakken i 1969, da medlemmer av The Manson Family drepte den høygravide kjendisen Sharon Tate og fire andre, i hennes eget hjem. Ordene Helter Skelter ble skrevet i blod på åstedet.

Den allmenne oppfatningen er at ”Helter Skelter” handler om en rusjebane i en fornøyelsespark, men Paul Mc Cartney har også knyttet den til Romerrikets fall.

 

 

Fra en Manson til en annen. Marilyn Mansons karriere fikk en kraftig nedtur etter massakren i Columbine i 1999. Det ryktes at de to tenåringene som tok livet av seg etter å ha drept 13 mennesker på skolen sin, hadde hørt på Manson før ugjerningen, samt at de var inspirerte av hans musikk og visuelle fremtoning. Ingen brydde seg om at dette ikke stemte, og at guttene faktisk syns at Mansons var ”too pop”. Sjokkrockeren var en perfekt skyteskive for media, og platesalget hans stupte. Hør Mansons forklaring i klippet fra ”Bowling for Columbine”.

 

Tekst: V. Meidell

Comments are closed.

Facebook IconTwitter Icon