Konserter

Beyond The Gates 2015: Konsertanmeldelse av Zemial

zemial

Denne konserten var mitt første møte med Zemial. Jeg hadde faktisk ikke større kjennskap til dem enn at jeg hadde sett navnet på festivalposteren.  Derfor var jeg totalt uforberedt på den feite opplevelsen de skulle gi meg!

Allerede da bandet kommer på scenen bryter de med forventningene. To av gutta er kledd for en tur på Rimi. Den tredje kommer tydeligvis rett fra Harry Potter-audition, og har glemt å ta av seg kostymet (en kappe, prydet med greske bokstaver og magiske(?) symboler). ”Aha… Det der er vokalisten”, tenker jeg. Men nei, den kappekledde spiller bass.

zemial4 sm”Jeje”, tenker jeg videre, ”da er det den langhåra gitarstreitingen som er frontfigur, da!”, og ganske riktig, gitaristen synger på første låten.

Jeg merker imidlertid raskt at jeg har gått meg vill i mine egne, sterotypiske antagelser. Den virkelige frontmannen i bandet er krølltoppen bak trommesettet.

Zemial er imidlertid ikke bare et band som kjører Phil Collins-stil (du vet, Genesis, syngende trommis og tja… der stopper vel likhetene). Zemial er nemlig et enmannsband, drevet av denne trommeslagende multiinstrumentalisten som viser seg å hete VORSKAATH.

I en tid med Google i lomma, avdekker jeg raskt at bandet er gresk og stammer fra 1989. Jeg har merket meg en herlig spennvidde i repertoaret. I tillegg til den obligatoriske ekstremmetallen man forventer, er Zemial innom alt fra det progressivt futurististiske (Pharoes) til det Slayerish trasha (Under Scythian Command). Og jaggu meg lurer det ikke et stemningsfullt doom-parti i kulissene også, i temposkifteren Sleeping Under Tartarus. Alt utføres med knivskarp presisjon.

Når jeg, med dette i tankene, googler meg frem til Zemials beskrivelse av seg selv, skjønner jeg hvorfor de er såzemial3 sm stødige i sjangerslalomløypa – og hvorfor jeg ikke klarer å sette dem i bås;

The meandering path of Zemial has encompassed diverse music styles ranging from epic heavy metal, to raw black-thrash, progressive rock, electronic soundscapes and avant-garde art music”, skriver de på Facebook. Og dette har de (eller i alle fall VORSKAATH) altså drevet med i 26 år.

Gutta foran meg på Garage-scenen er med andre ord KOMPETENTE MUSIKERE. Og selv om det er begrenset hvor stort spillerom (no pun intended) en metal-frontmann har når han sitter på en krakk, skvist opp mot veggen, skjult bak et digert trommesett, bakerst på en liten scene, så syns jeg VORSKAATH gjør en forbaska god jobb! Og det gjelder for resten av bandet også.

zemial2 sm

Anmelder: Vigdis M.

Foto: SW og Vigdis M.

Comments are closed.

Facebook IconTwitter Icon