Aktuelt, Musikkomtaler

Skjenk din kritiker

sahg-memento-moriUnder årets Beyond the Gates i Bergen, inviterte plateaktuelle Sahg og Bergensbryggeriet 7Fjell til en heidundrande «beer tasting and listening session» på Garage. Happeningen var gratis for akkrediterte journalister og kostet 150 schpenn for allmuen, og var bokstavelig talt et publikumsfrieri etter vår smak! I dag slippes plata, og vi benytter anledningen til et lite tilbakeblikk.

Sahg nøyde seg ikke med den gamle «kjøpe øl til journalisten», men spanderte like godt hele fylla til et samlet pressekorps. Her var det nemlig ikke snakk om tre dråper øl i et eggeglass, men om strategisk skjenking og review-fisking.

Opplegget foregikk slik:

  • Sahgs kommende album «Memento Mori» har åtte spor.
  • For hvert spor som spiltes fikk hver gjest 1/3 av en 7Fjell-øl. Denne skulle drikkes (eller smakes på og spyttes i en bøtte) i løpet av låten.
  • Før hver låt/øl ble det gitt en produktbeskrivelse fra band og bryggeri. Øl + låt skulle komplementere hverandre.

Meihell fraterniserte med publikum, og dannet et trekløver rundt hver flaske. Resultatet ble ett terningkast pr pers for hver øl og hver låt. Hvilket terningkast som er undertegnedes og hvilke som stammer fra sidemennene avsløres ikke, men en ting kan sies med sikkerhet: Hele trekløveret elsket øl, men ingen hadde egentlig peiling. Ergo bør terningkastene til 7Fjell tas med en stor klype salt, og vi bytter derfor ut våre beduggede synsekommentarer med noen stikkord fra bryggeriet selv.

Det samme gjelder i og for seg for terningkastene til bandet. På godt og vondt kunne disse meget mulig sett annerledes ut om vi satte plata på repeat i vår egen stue og anmeldte den via sobre ører. Vi vil på forhånd beklage alle «ligner på» og «høres ut som», men sånn går det når man skjenker sin kritiker.

Som en generell notis vil vi bemerke at det var lite dynamikk i PA-høytalerne, så lyden ble litt flat og enkelte (diskant)detaljer forsvant litt.

Anyway… her er hva vi skrev «under the influence»:

FØRSTE RUNDE:

dsc_0679ØL: LYDERHORN SAISON NOIR

Bryggeriet beskriver dette som et heksebrygg. Den er mørk, fyldig og inneholder pepper, lime og sjokolade. Lukt: sjokolade, ristede nøtter, toffee og kaffe. Prosent: 8,3.

TERNINGKAST: 4, 5 og 4

LÅT: BLACK UNICORN

Innledningen gir futuristiske assosiasjoner av typen sci-fi fra 70-tallet. Det er tungt, det er seigt, ekkoene smeller i veggen og det minner sterkt om «nye» Alice In Chains. Vi ser ikke akkurat for oss Silkesvarten med horn i panna her, men det er kanskje ikke meningen heller. Uten å få med oss all verden av teksten, gjør vi oss noen antagelser: Hvis hvite enhjørninger tradisjonelt symboliserer Jesus, hva symboliserer da de svarte?

TERNINGKAST: 6, 4, 4

ANDRE RUNDE:

dsc_0685ØL: ULRIKEN DOUBLE IPA

Dobbel IPA som kombinerer kraft og friskhet. Pasjonsfrukt og fersken. Tørr og bitter avslutning med maltpreg. Beskrives som aggressiv av bryggerne. Prosent: 8,5

TERNINGKAST: 3, 4, 3

LÅT: DEVILSPEED

Veldig «proggete» og fylt med temposkifter og andre musikalske krumspring. Litt for hektisk for vår smak.

TERNINGKST: 3, 3, 3

 

 

 

dsc_0686TREDJE RUNDE:

ØL: EIFFELTÅRNET RYE STOUT

I dag har vi lært at Eiffeltårnet er radiomasten på toppen av Rundemanen. Derav navnet på dette kraftige ølet. Aromaen utgjøres blant annet av bitter sjokolade, tørket frukt og mørk karamell. Drikkes gjerne til dessert og andre godsaker. Prosent: 7,5.

PS! Dette var første gangen Eiffeltårnet ble servert til publikum.

TERNINGKAST: 3, 4, 5

LÅT: TAKE IT TO THE GRAVE

Låten handler om hemmelighetene du tar med deg i graven. Den begynner stemningsfullt og bygger sakte, men sikkert opp forventningene før den eksploderer med et fengende driv. Det glidende, behagelige og det eksplosivt fengende fortsetter å avløse hverandre gjennom hele låten. Godt håndverk! Høres litt ut som Audrey Horne.

TERNINGKAST: 5, 5, 5

FJERDE RUNDE

dsc_0688ØL: FLØIEN  IPA

En old school IPA. Lukt: Kraftig aromatisk med rik humleduft av sitrus, tropiske frukter og gran. Smak: Rik maltsødme, tropisk frukt. Prosent: 6,9.

TERNINGKAST: 4, 4, 4

LÅT: SILENCE THE MACHINES

Bandet kaller dette for pop-låten sin, men så veldig poppete er den nå ikke. Slow – fast – slow, hard – soft – hard er oppskriften også her, men det er delte meninger rundt bordet om hvor godt det klaffer.

TERNINGKAST: 3, 3, 5

 

FEMTE RUNDE

dsc_0690ØL: SVARTEDIKET BLACK IPA

Dette ølet er svartere enn det sagnomsuste diket det er oppkalt etter. Lukt: Sitrus, appelsin, fersken, moden banan. Smak: Kaffe, bitter sjokolade, tropisk frukt. Prosent: 7.

TERNINGKAST: 5, 3, 4

LÅT: SANCTIMONY

Dette fyrverkeriet av en låt vekker assosiasjoner i alle retninger. Det summes rundt bordet om Iron Maidens «Out of the silent planet», hvordan vokalen høres ut som Ozzy Osbourne og sist, men ikke minst, hvor ekstremt likt deler av dette er på Alice In Chains. En elsker låten, en liker den og tredjemann er forholdsvis lunken.

TERNINGKAST: 6, 5, 3

SJETTE RUNDE:

dsc_0699ØL: MØLLAREN CITRUS WHEAT BEER

Dette er et fruktig øl basert på tradisjonelt belgisk hveteøl. Det er krydret med kamille og korianderfrø, og er også tilsatt både saft og skall av sitrusfrukter (grapefrukt, appelsin, sitron og lime) for å tilføre et syrlig sting man ikke finner i denne ølstilen til vanlig. I tillegg er maltpreget noe kraftigere enn i en ordinær witbier, noe som utfyller syrligheten perfekt. Denne beskrivelsen har vi selvsagt rappet fra etiketten på flaska. Prosent: 4,7.

TERNINGKAST: 4, 4, 3

LÅT: PRAISE THE ELECTRIC SUN

Ølen ble beskrevet som en «sunny beer», og dette er en «sunny song» – nærmere bestemt en smektende post-apokalyptisk ballade om en elektrisk sol som dreper folk med sin stråling. Vi er litt for lyssky for denne låten, men syns den klarer det den vil frem til stemningsmessig.

TERNINGKAST: 3, 3, 3

SYVENDE RUNDE:

dsc_0701ØL: TJOMMI PALE ALE

Dette er bryggerens favoritt, og beskrives som «round, smooth and drinkable». Kjøp en selv, hvis du vil vite mer. Prosent: 6.

TERNINGKAST: 3, 5, 3

LÅT: TRAVELLERS OF SPEED AND LIGHT

Tittelen gir litt superhelt-vibber, men i stedet for en MARVEL-intro, får vi her en god, gammeldags og særs solid rockelåt om skumle «creatures of the night». Den er kanskje litt i overkant repeterende, men det tåler vi.

TERNINGKAST: 4, 5, 4

LAST CALL FOR ALCOHOL:

dsc_0705ØL: MELTZER DUBBEL

Vi syns denne smaker ganske juleøl-ish, men siterer etiketten: «Meltzer Dubbel er et mørkt, fyldig og fruktig øl i belgisk stil med innslag av tørket frukt, malt, karamell og krydder i aromaen. Bruken av belgisk kandisukker gir ølet en tørr avslutning og milde overtoner av rom og rikelig sødme. Ølet er utviklet spesielt som et akkompagnement til ulike retter tilberedt av tørrfisk; Det er mykt i smaken og harmonerer godt med fisken samtidig som den tørre avslutningen gir det evnen til å skjære gjennom sauser og tilbehør med fylde og fedme. Men du kan selvsagt også nyte ølet helt alene!». Prosent: 7, 7.

TERNINGKAST: 5, 4, 3

LÅT: BLOOD OF OCEANS

Platens mest «METAL» låt. Her finner man både ur-nynorsk korsang og antydning til growling. Låten er «norse inspired» og handler om å leve ved havet. Det ligner ikke egentlig på Enslaved, men det gir mye av den samme feelingen. Et godt punktum for en bra plate.

TERNINGKAST: 5, 5, 4

PS! Denne artikkelen kan inneholde spor av feilinformasjon. Vi henstiller alle lesere til å oppsøke kildene og undersøke selv.

Comments are closed.

Facebook IconTwitter Icon