Konserter

Fra arkivet: Sol, regn, latter og metal

Inne på området til metalfestivalen Hole in the Sky følte jeg meg rimelig malplassert der jeg sto i regnet blant alle de ihuga metal-tilhengerne. Det var som om jeg hadde blitt kastet inn i en ukjent verden hvor de snakket et fremmed språk, kledde seg annerledes og praktiserte en helt annen kultur. Likevel ble jeg dratt mot musikken og menneskene av en udefinerbar nysgjerrighetsbåren impuls. Jeg var mer enn klar for å utforske miljøet.

immortal

Med min journalistkollega fra goth- og alternativmagasinet Rimfrost som min eminente tur-guide stabbet jeg lett keitet avgårde i alt for store sko for å gjøre meg kjent i dette nye landskapet. Etter noen kjappe møter med forbipasserende kjenninger, kollegaer og bransjefolk var tiden inne for å se det norske black metal-bandet Mayhem. Jeg var veldig spent på både musikken og sceneshowet til Mayhem, som er en av de bandene som har vært med på å grunnlegge det vi kjenner som norsk black metal. Historien til de norske guttene, som strekker seg helt tilbake til 1983, er både dyster og fascinerende på samme tid – noe som selvsagt gjenspeiles i det musikalske uttrykket. Etter publikum å dømme levde Mayhem opp til forventningene også denne gangen.

De som tror at Hole in the Sky er et årlig landsmøte for sinte, smådeprimerte selvskadere og mørkkledde kirkebrennere må roe seg ned littegrann.

Den eksklusive musikkfestivalen trekker til seg alle slags mennesker fra inn- og utland, og selv om majoriteten av deltakerne nok ga et visuelt inntrykk av å være godt marinert i både sjangeren og miljøet, er jeg overbevist om at alle aldre og etnisiteter var representert blant de over 2.200 tilskuerne på kulturhuset USF Verftet i Bergen.

Udødelig avslutning

Black-metalbandet Immortal var lørdagens høydepunkt, og selvsagt sto konserten deres høyt oppe på undertegnedes «to-do-liste» denne kvelden. Det var helt fullt foran scenen på årets avslutningskonsert. Heldigvis var det montert opp storskjermer slik at vi som sto lenger inne i lokalet (og ikke fikk med oss alt som skjedde på scenen) fikk være med på moroa. Musikken i seg selv var det umulig å ikke høre da lyden var skrudd opp til et nært helsetruende nivå. Rytmisk, intenst og suggererende fremførte de låtene sine til et ekstatisk publikum.

I Brødreskifts minne

Det er 7 år siden sist Immortal deltok som artister i festivalen. Da var de med på åpningen av tidenes første Hole in the Sky sommeren 2000. Festivalen, som opprinnelig ble avholdt som en minnemarkering for trommeslageren Erik Brødreskift (Immortal, Borknagar og Gorgoroth) som døde av en medikamentoverdosering i 1999, har årlig huset storheter som Satyricon, Danzig, Obtained Enslavement og Katatonia m.fl. siden den gang. Arrangementets økonomiske overskudd går fremdeles direkte til et fond i Brødreskifts minne som muliggjør videreutviklingen av ett av Bergens viktigste kulturarrangementer.

Hole in the Sky er en usedvanlig veldrevet musikkfestival med en profesjonell gjennomføring og et solid og godt synlig sikkerhetsopplegg. Musikken var høylytt og energisk fremført av et vidt spekter internasjonale representanter fra den utvidede metalsjangeren (bl.a. Napalm Death, Testament, Deströyer 666, Kreator og Vreid). På tross av både gnagesår og tinnitus ville jeg absolutt ikke vært denne opplevelsen foruten. Jeg sender min varmeste takk til arrangører, artister og andre bidragsytere med håp om at vi sees igjen til neste år.

Tekst: Kim Rio, publisert på Dagbladet.no 26. august 2007

Foto: Håkon Grav

Comments are closed.

Facebook IconTwitter Icon