The Bookshelf

LITTERÆR GOTIKK – EN INNFØRING (del 5)

Dette er femte del ut i Jan-Stian Venøys artikkelserie om litterær gotikk. Hans historiske utgreiinger vil bli et fast innslag i Meihell Magazine utover sommeren.

 

Maestroen entrer scenen  –  første akt

 

5poe

20. april 1841 publiserte Graham’s Magazine i Philadelphia en novelle under tittelen «The Murders in the Rue Morgue». Den er reknet som tidenes første kriminal/detektiv-historie (og som det første «lukkede rom-mysterium» i verdenslitteraturen), og påvirket senere til introduksjonen av blant annet Sherlock Holmes og Hercule Poirot. Novellens forfatter var på den tid også magasinets redaktør, og var en da 32 år gammel amerikaner ved navn Edgar Allan Poe.

Poe er i dag verdenskjent. Han reknes – i tillegg til å være den moderne kriminallitteraturs opphavsmann – for gotikkens Gudfar, en skjønnlitteraturens svar på Bob Dylan. Han var også den første amerikaner som forsøkte å livnære seg av skriving på heltid (for å si det med hans egne ord: «With me poetry has not been a purpose, but a passion»). Han har sågar fått en litteraturpris oppkalt etter seg. Poe er også sagt å være mannen som først definerte begrepet «novelle». Hans far, David Poe jr., var av irsk avstamning – dennes tip-tipp-oldefar var husmannsbonde i nordre del av Irland på begynnelsen av 1700-tallet. Det finnes teorier om at slekten kan ha nedstammet fra den en gang innflytelsesrike Le Poers-familien fra 1100-tallet (opprinnelig fra Normandie i Frankrike, men senere etablert i Irland), men det er aldri funnet noen klare og uomtvistelige beviser for dette (en liten kuriositet er at Howard P. Lovecraft benyttet nettopp Le Poers-slekten som inspirasjon for en av sine mest kjente grøssernoveller, kanskje som en litterær hyllest til Edgar?). Davids far, David Poe senior, kjempet forøvrig på amerikansk side under Uavhengighetskrigen, og nådde majors grad. Han skal ha vært bekjent av George Washington.

5poesitat

Edgars mor het Elizabeth Hopkins, og hennes familie kom fra London. Hennes fars slekt kan spores tilbake til 1400-tallet. Både David og Elizabeth var omreisende skuespillere, med ulikt hell (de møttes etter å ha kommet i samme trupp, og giftet seg ikke lenge etter. Begge var forøvrig enkefolk). Hun debuterte på scenen kun 9 år gammel, kun måneder etter at hun og hennes mor (som også var skuespiller av profesjon) emigrerte fra England til Amerika. David var en temperementsfull og alkoholisert kar med stadig større sceneskrekk (han skal ha truet noen av kritikerne som latterliggjorde ham), og han forlot sin kone i 1810 etter at to av deres barn (deriblant vår Poe) var født og det tredje på vei.

Ikke noe er kjent om ham etter dette, han forsvant rett og slett ut av all historie – nærmest i løse luften, ikke et eneste livstegn ble registrert. Man vet ikke engang hvor eller når han døde. Edgar Allan Poe selv ble født 19. januar 1809 i Boston, like ved verdens eldste bypark, forøvrig kun en knapp måned før Charles Darwin og Abraham Lincoln.

Det blir sagt at han ble oppkalt enten etter Mr. Edgar (teatertruppens stifter og manager) eller karakteren Edgar i Shakespeares «King Lear» (et stykke Poes foreldre ofte spilte i). Poe hadde en eldre bror, Henry, som senere ble sjømann og amatørpoet – en av Henrys noveller ble bygget på en av Poes tidligste forelskelser. Brødrene var relativt nære, frem til den eldste døde av tuberkulose bare 24 år gammel. De hadde også en lillesøster, Rosalie, født med psykisk utviklingshemming. Hun fikk en trist livsskjebne, og døde på et pleiehjem 64 år gammel, 25 år etter sin berømte brors død. Elizabeth Poe døde av tuberkulose 24 år gammel (akkurat som sin eldste sønn) i Richmond i 1811. Barna ble under hennes sykdomstid ivaretatt av teaterkolleger og venner – deriblant en Luke Usher (hvis navn kan ha inspiret Poe i hans «The Fall of the House of Usher»). Etter hennes død (og en storbrann i teateret andre juledag, som kostet 72 mennesker livet) ble barna spredt, og havnet hos ulike rike Richmondfamilier. Skotske John Allan (partner i et velrenommert importfirma) og hans kone (selv foreldreløs som ung pike) var barnløse, og tok til seg den da nesten 3 år gamle Edgar i desember 1811. Poe fikk offisielt mellomnavnet Allan av sin fosterfamilie ved en dåp i begynnelsen av januar 1812, på tross av at de aldri formelt adopterte ham (Noen biografer nevner at Allan først motsatte seg idéen om å ta unge Edgar som fostersønn, og at det var hans kone som trumfet det gjennom. Dette kan forklare litt av de senere konflikter mellom de to mennene).

Poe ble delvis bortskjemt, delvis hardt disiplinert oppdratt. Han og familien reiste ofte til nærliggende slaveplantasjer, hvor lille Edgar lekte og knyttet kontakt med slavebarna. Han var et smart barn, og sies å kunne lese aviser før han fyllte fem år (dog var også han som barn flest er, og en gang skal han ha blitt straffet for fanteri på skolen ved å få en grønnsak hengt rundt halsen, mens han ved en annen anledning tok på seg et laken og lekte spøkelse foran Allans forretningspartnere).

Comments are closed.

Facebook IconTwitter Icon